Therese Reuterswärd

din konsult inom ehandel och digital marknadsföring

Det ligger i vår natur att hajpa #sswc

När jag gick på KTH åkte hela klassen till Åre på skidresa ett år medan jag valde att stanna hemma. Och ingen pratade om något annat än den där skidresan resten av vår gemensamma tid tillsammans. Lite likadan var känslan förra året när Sweden Social Web Camp var över och alla kanaler fullkomligen kokade över med berättelser från lägerelden.

I år har jag köpt biljett! Tillsammans med runt 399 andra som också brinner för digitala medier åker jag ner på ett fyradagarsläger i Blekinge skärgård i augusti.

Men surret runt SSWC har inte alltid kretsat kring möten mellan passionerade geeks och professionella kommunikatörer. I fjol gick elitdebatten het och liknelser gjordes till  ett mini-Almedalen av framtidens makthavare, en krets av navelskådande deltagare som höjt sig själva till en nivå över andra. Fredrik Wass blev lite trött över hajpandet, hyllandet och nörderierna kring helgen på Tjärö. Brit Stakston skrev bra om den interna elitdiskussionen och om hur gruppdynamik normalt tar sig uttryck.

Vi behöver bubblor

Människan har i alla tider kategoriserat varandra i grupper och kulturer. Gemensamma nämnare och mönster gör att vi kan hantera det som annars är abstrakt. I det här fallet är det kanske främst faktorer som yrkesroll, bakgrund, kunskap och erfarenheter som skapat kategorin ”bubblianer/SSWC-deltagare/SoMe-elit”. Utan att vi ens är medvetna om att det sker så placerar vi även in oss själva i olika fack i olika sammanhang. Men den största delen av etableringen av en personlig identitet – och det här är intressant –  sker genom att man fastställer hur man skiljer sig från andra i samma kategori.

Därför blir det en hype

När människan gör sociala jämförelser som dessa, uppfattar vi automatiskt oss själva och de grupper som vi identifierat oss med mer positivt än vi uppfattar andra, främmande grupper. Ingen behöver alltså försvara #sswc. Det ligger i alla deltagares DNA att höja en sammankomst som SSWC till skyarna och till sin egen fördel.

Därför är det med stor distans och nyfikenhet jag nu sätter tänderna i hundratals bloggposter, tweets, diskussioner, reflektioner och tankegångar från tidigare camps. Både det goda och det onda. Min sociala identitet utgörs nämligen till stor del av det här nördkollot som jag nu väljer att identifiera mig med.

Sweden Social Web Camp 2010. Foto: Anders Frick

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Tillbaka till toppen